PERFORMA PRODUKSI ENTOG (Cairina moschata) JANTAN YANG DIBERI RANSUM BERBASIS HIJAUAN ECENG GONDOK (Eichhornia crasipess)
DOI:
https://doi.org/10.31949/tlsj.v1i1.3569Abstract
The performance of mutton is influenced by quality feed, easy to obtain, and does not compete with humans. Water hyacinth has a fairly high content of protein, fiber, fat, and energy. The purpose of this study was to analyze the effect of the use of water hyacinth-based forage rations on the performance of sorghum. The study was conducted experimentally using a completely randomized design (CRD). A total of 80 male mutton were placed in 20 cage plots, so that each cage plot consisted of 4 birds. The types of treatment used were P0 (100% rice bran) as control, P1 (75% rice bran + 25% water hyacinth), P2 (50% rice bran + 50% water hyacinth), P3 (25% rice bran + 75% water hyacinth). The variables observed were ration consumption, body weight gain, ration conversion, feed cost per gain, and mortality. The research data were analyzed using analysis of variance and if they showed significant differences, they were further tested using Duncan's multiple distance test. The results showed that the ration consumption, body weight gain, ration conversion, and feed cost per gain with the addition of water hyacinth in the ration statistically showed a significant difference while the mortality calculated descriptively did not show any difference. Mortality occurred in treatment P3 (25% rice bran + 75% water hyacinth). It can be concluded that in order to improve the performance of male gibbons, the provision of forage water hyacinth in the ration should not be more than 50%.
Keywords:
Water Hyacinth, Production Performance, Muscovy DuckDownloads
References
Akbarillah, T, Kaharuddin, D., Primalasari, A., Peternakan, J., Pertanian, F., Unib, U. B., Raya, J., & Limun, K. (2017). Penggunaan Ampas Tahu pada Level Berbeda terhadap Performa Entok (Muscovy Duck) Umur 3 - 10 Minggu Tofu by Product Usage in Different Levels on Performance of Muscovy Duck Aged 3-10 weeks. 112–123.
Akbarillah, Tris, Kususiyah, K., & Hidayat, H. (2010). Pengaruh Penggunaan Daun Indigofera Segar Sebagai Suplemen Pakan Terhadap Produksi dan Warna Yolk Itik. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 5(1), 27–33.
Amien, I., Nasich, M., & Marjuki. (2012). Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Pakan Sapi Limousin Cross dengan Pakan Tambahan Probiotik. Jurnal Ilmu Dan Industri Peternakan, 4(1), 3–7.
Ayuningtyas, G, Jakaria, Rukmiasih, dan c, B. (2016). Produktivitas Entok Betina dengan Pemberian Pakan Terbatas Selama Periode Pertumbuhan. Jurnal Ilmu Produksi Dan Teknologi Hasil Peternakan, 04(2), 280–285.
Bintang, I. A., Silalahi, M., Antawidjaja, T., & Raharjo, Y.(1997). Pengaruh berbagai tingkat kepadatan gizi ransum terhadap kinerja pertumbuhan itik jantan lokal dan silangannya. Ilmu Ternak Dan Veteriner, 2(4), 237–241.
Bintang, I. A. K. (2010). Penambahan Lysin dan Methionin pada Dedak untuk Pakan Entok yang Sedang Tumbuh. Badan Penelitian Ternak.
Budihardjo, M. A., & Huboyo, H. S. (2007). Pola Persebaran Nitrat Dan Phosphat Dengan Model Aquatox2.2 Serta Hubungan Terhadap Tanaman Enceng Gondok Pada Permukaan Danau (Studi Kasus Danau Rawa Pening Kabupaten Semarang). Jurnal Presipitasi : Media Komunikasi Dan Pengembangan Teknik Lingkungan, 3(2), 58–66.
Damayanti, A. D. (2006). Kandungan Protein , Lemak Daging Dan Kulit. J. Agroland, 13(September), 313–317.
Dikriansyah, F. (2018). Konsumsi, Pertambahan Berat Badan Harian, Konversi Dan Efisiensi Pakan Sapi Bali Jantan Muda Yang Diberi Pakan Lamtoro Dan Campuran Lamtoro Dan Gamal. Biomass Chem Eng, 3(2).
Fahrudin, A., Tanwiriah, W., & Indrijani, H. (2016). Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Lokal di Jimmy’s Farm Cipanas Kabupaten Cianjur Consumption. 1–9.
Fatmarischa, N., Sutopo, S., & Johari, S. (2017). Ukuran Tubuh Entok di Tiga Kabupaten Provinsi Jawa Tengah. Sains Peternakan, 11(2), 106.
Fitria, N. (2011). Pengaruh Penggunaan Ampas Kecap Dalam Ransum Sebagai Substitusi Bungkil Kedelai Terhadap Konsumsi Pakan, Pertambahan Bobot Badan Dan Konversi Pakan Ayam Pedaging Periode Grower. Phys. Rev.
Fitriah, A. N., & Nengah, K. D. (2013). Pengaruh Penambahan Eceng Gondok (Eichhornia crassipes) terhadap Pertumbuhan Jamur Tiram Putih (Pleurotus ostreatus). Jurnal Sains Dan Seni Pomits, 2(1), E116–E120.
Fitro, Sudrajat, & Dihansih. (2015). The Performance Of Broiler Chickens Fed Commercial Ration Containing Date Press Cake Meal As A Substitute For Corn Materi Penelitian. Jurnal Peternakan Nusantara, 1(April), 1–8.
Handayanta, E., Lutojo, L., & Nurdiati, K. (2018). Efisiensi Produksi Sapi Potong Pada Peternakan Rakyat Pada Musim Kemarau Di Daerah Pertanian Lahan Kering Kabupaten Gunungkidul. Caraka Tani: Journal of Sustainable Agriculture, 32(1), 49.
Hasyim, N. A. (2016). Potensi Fitoremediasi Eceng Gondok (Eichornia crassipes) dalam Mereduksi Logam Berat Seng (Zn) dari Perairan Danau Tempe Kabupaten Wajo. Skripsi, 1–87.
Hidayat, M. N., Suarda, A., & Syam, J. (2019). Konsumsi Ransum , Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super yang Diberikan Ransum mengandung Tepung Pistia stratiotes Consumption Ration , Weight Gain , and Conversion of Super Kampung Chicken Ration given rations containing Pistia st. Jurnal Ilmu Dan Industri Peternakan, 5, 66–76.
Huda, S. N., & Herawati, E. (n.d.). Pengaruh Pemberian Tepung Eceng Gondok (Eichhornia Crassipes ) Terhadap Kualitas Interiordan Warnakuningtelur (The Effect of Eichhornia crassipes on Interior Quality and Yolk Color of Master Duck Eggs ).
Irawati, E., Purnamasari, E., & Arsyad, F. (2019). Kualitas Fisik Dan Nutrisi Eceng Gondok (Eichornia Crassipes) Dengan Lama Fermentasi Yang Berbeda. Jurnal Peternakan, 16(1), 18.
Iriyanti, N., Supartoto, S., & Hartini, S. (2020). KKN-PPM Pengembangan Ternak Entog dan Tanaman Azolla sebagai Pakan Alternatif di Desa Sunyalangu Kecamatan Karanglewas Kabupaten Banyumas. E-Dimas: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 11(1), 19.
Iyayi, E. A., Ogunsola, O., & Ijaya, R. (2005). Effect of three sources of fibre and period of feeding on the performance, carcase measures, organs relative weight and meat quality in broilers. International Journal of Poultry Science, 4(9), 695–700. https://doi.org/10.3923/ijps.2005.695.700
Khajali, F. (2010). Application of meal feeding and skip-a-day feeding with or without probiotics for broiler chickens grown at high-altitude to prevent ascites mortality. American Journal of Animal and Veterinary Sciences, 5(1), 13–19.
Lase, J. A., & Lestari, D. (2020). “ Strategi Ketahanan Pangan Masa New Normal Covid-19 ” Potensi Ternak Entok (Cairina Moschata ) Sebagai Sumber Daging Alternatif Dalam Mendukung Ketahanan Pangan Nasional. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian (BPTP) Maluku Utara Komplek Pertanian Kusu No. 1. Kec. Oba Utara, Kota Tidore Kepulauan 2)Universitas, 4(1), 479–490.
Latipudin, A. M. dan D. (2011). Beberapa Parameter Biokimia Darah Ayam Ras Petelur Fase Grower dan Layer dalam Lingkungan “Upper Zonathermoneutral.” Peternakan Indonesia, 13 (3)(2), 1–23.
Lestari, G. P., Hermana, W., & Suci, D. M. (2020). Pemberian Eceng Gondok (Eichhornia crassipes ), Indigofera sp dan Kangkung (Ipomea sp) sebagai Hijauan pada Ransum Kalkun Berbasis Dedak Padi dan Ransum Komersial terhadap Performa dan Kadar Kolesterol Daging. Jurnal Ilmu Nutrisi Dan Teknologi Pakan, 18(2), 32–37. https://doi.org/10.29244/jintp.18.2.32-37
Mairizal, M., & Erwan, E. (2008). Respon Biologis Pemberian Bungkil Kelapa Hasil Fermentasi Dengan Trichoderma Harzianum Dalam Ransum Terhadap Performans Ayam Pedaging. Jurnal Ilmiah Ilmu-Ilmu Peternakan, 11(4), 108–116.
Maradon, G. G., Sutrisna, R., & Erwanto. (2015). Pengaruh ransum dengan kadar serat kasar berbeda terhadap organ dalam ayam jantan tipe medium umur 8 minggu. Jurnal Ilmiah Peternakan Terpadu, 3(2), 6–11.
Matitaputty, P. R., & Suryana. (2010). Karakteristik Daging Itik dan Permasalahan serta Upaya Pencegahan Off-Flavor Akibat Oksidasi Lipida. Wartazoa, 20(3), 130–138.
Mohebodini, H., Dastar, B., Sharg, M. S., & Zerehdaran, S. (2009). The comparison of early feed restriction and meal feeding on performance, carcass characteristics and blood constituents of broiler chickens. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8(10), 2069–2074.
Nasori, A., Muwakhid, B., & Susilowati, S. (2021). Pengaruh Tingkat Penggunaan Daun Salvinia Molesta Terfermentasi (Aspergilus niger) dalam Pakan Terhadap Biaya Pakan Perkilogram Pertambahan Bobot Badan dan Iofc pada Itik Pedaging Periode Finisher. Dinamika Rekasatwa, 4(2), 330–335.
Nova, K. (2008). Pengaruh Perbedaan Persentase pemberian Ransum Antara Siang Dan Malam Hari Terhadap Performans Broiler Strain CP 707 (p. Vol 10 No 2). Animal Productions.
Nugraha, D., U. A. dan L. D. M. (2012). Pengaruh Penambahan Eceng Gondok (Eichornia Crassipes) Fermentasi Dalam Ransum Terhadap Produksi Telur Itik Tegal. Journal Animal Agricultural, 1(1), 75–85.
Nurhilal, O., Suryaningsih, S., Faizal, F., & Sharin Lesmana, R. (2020). Pemanfaatan Eceng Gondok sebagai Adsorben Pb Asetat. Jurnal Ilmu Dan Inovasi Fisika, 4(1), 46–52. https://doi.org/10.24198/jiif.v4i1.26150
Nuryana. A. (2016). Potensi Fitoremediasi Eceng Gondok (Eichornia crassipes) dalam Mereduksi Logam Berat Seng (Zn) dari Perairan Danau Tempe Kabupaten Wajo. Skripsi, 1–87.
Pangaribuan, M. R., Puspita, P., Rosyadi, I., & ... (2021). Pemanfaatan Eceng Gondok Menjadi Olahan Pakan Ternak Produksi Rumah Tangga. … Masyarakat LPPM UMJ.
Prasetya, F., Setiawan, I., & Garnida, D. (2015). Karakteristik Eksterior dan Interior Telur Itik Bali Lepang. Agricultur, 4(1), 1–8.
Purba, M., & Pp, K. (2013). Performa Itik Genotype EPMp Umur Enam Minggu dengan Pemberian Berbagai Level Protein dan Serat Kasar dalam Ransum. Seminar Nasional Teknologi Peternakan Dan Veteriner, 553–560.
Rahayu, S. T., Faradilla, M., Verawati, E. Y., & Triana, M. (2014). Respon Bioakumulator Eceng Gondok (Eichhornia crassipes) Terhadap Logam Berat Pb dan Cd di Sungai Pegangsaan Dua. Pharmaceutical Sciences and Research, 1(1), 9–15.
Ramlan, P., & Indrianti, M. A. (2018). Analisa Potensi Eceng Gondok (Eichhornia Crassipes ) Danau Limboto Sebagai Pakan Ternak. Prosiding Seminar Nasional Integrated Farming System, November, 108–110.
Ratnani, R., Hartati, I., & Kurniasari, L. (2011). Pemanfaatan Eceng Gondok (Eichornia Crassipes) Untuk Menurunkan Kandungan Cod(Chemical Oxygen Demond), pH, Bau, Dan Warna Pada Limbah Cair Tahu. Jurnal Momentum UNWAHAS, 7(1), 113323.
Ripley, B. S. (2006). Biomass and photosynthetic productivity of water hyacinth (Eichhornia crassipes) as affected by nutrient supply and mirid (Eccritotarus catarinensis) biocontrol. 39, 392–400.
Rompas, R., Tulung, B., Mandey, J. S., & Regar, M. (2016). Penggunaan Eceng Gondok (Eichhornia Crassipes)Terfermentasi Dalam Ransum Itik Terhadap Kecernaan Bahan Kering Dan Bahan Organik. Zootec, 36(2), 372.
Saputri, R. N. (2016). Hubungan Skala Usaha Dengan Tingkat Mortalitas Pada Usaha Peternakan Ayam Broiler Di Kecamatan Pallangga Kabupaten Gowa.
Setiawan, A. S., Mahfudz, L. D., & Sumarsono. (2013). Efisiensi Penggunaan Protein Pada Itik Pengging Jantan Yang Diberi Eceng Gondok (Eichhornia Crassipes ) Fermentasi Dalam Ransum Use Of Protein Efficiency In Duck Shape. 31, 9–19.
Suci, D. M., Setiyantari, Y., Napitupulu, R., & Hermana, W. (2020). Suci, D. M., Setiyantari, Y., Napitupulu, R., & Hermana, W. (2020). Pemberian Berbagai Level Eceng Gondok (Eichornia crassipes) dan Minyak Ikan (Centrophorus atromarginatus) dalam Ransum Puyuh terhadap Performa, Kolesterol dan Profil Asam Lemak Telur. J i n t p. 18(1), 24–31.
Sumarsih, S., Sutrisno, C. I. (2007). Nutrition Quality and Digestibility of Eichhornia crassipes leaf fermented amoniation by in vitro with Trichoderma viride at the various period of fermentation. Journal of the Indonesian. 1975, 257–261.
Sumarsono, M. L. (2020). Terfermentasi Dalam Pakan Terhadap Performan Itik Abstrak The Effect Of The Use Of Fermented Water Humpthrough In Feed Toward Items Performance Of Hybrid Age Type 30 - 45 DAYS Abstract. 3(1), 45–49.
Sunday, A. (2010). The utilization of water hyacinth (Eichhornia crassipes) by West African Dwarf(WAD) growing goats. African Journal of Biomedical Research, 4(3), 147–149.
Supriyanto, Pertiwi, N. C., & Pratami, P. Dela. (2020). Effect Of Providing Local Feed Ration Towards Mortality And Morbidity Kampung Super Chicken. Jurnal Penelitian Peternakan Terpadu, 2(April), 28–38.
Sutrisna, R. (2011). Penggunaan Beberapa Tingkat Serat Kasar dalam Ransum Itik Jantan Sedang Bertumbuh The of Some Crude Fiber Level In Rations of Male Duck Growth. Penelitian Pertanian Terapan Vol 11 (3): 112-118. ISSN 1410-5020, 11(3), 112–118.
Tamzil, M. H., & Indarsih, B. (2017). Measurement of Phenotype Characteristics of Sasak Ducks: Indian Runner Ducks of Lombok Island Indonesia. Animal Production, 19(1), 13.
Tanwiriah, W. (2011). Performansi Entog (Cairina Moschata) Jantan yang Diberi Ransum Berbagai Imbangan Energi/Protein pada Sistem Kandang Berbeda. Ind. J. Appl. Sci, 1(1).
Ternak, P., Di, E., Kecamatan, P., Sari, L., & Yuspa, K. P. S. (1986). Penelitian diiakukan melalui. 3, 222–228.
Viomalini, S. D. E., & Nugrahini, Y. (2020). Pemanfaatan Eceng Gondok (Eichhornia crassipes) sebagai Pakan Alternatif untuk Meningkatkan Average Daily Gain, Konsumsi serta Tingkat Kecernaan Pada. Prosiding Seminar Nasional. 4(1), 367–374.
Widianingrum, D., Imanudin, O., Jalil, A., & ... (2021). Pengaruh Penambahan Tepung Pucuk Indigofera Dalam Ransum Terhadap Morfologi Usus Entog (Cairina Moschata). Agrivet: Jurnal Ilmu …, 9, 74–79.
Zamrodah, Y. (2017). Jumlah Coliform, BAL dan Total Bakteri Usus Halus Ayam Broiler yang Diberi Kunyit (Curcuma domestica). Jurnal Peternakan Indonesia, 15(2), 1–23.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2022 Nida Fitria, Dini Widianingrum, Rachmat Somanjaya

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.