Pengaruh Konsentrasi AB Mix Pada Media Tanam Campuran Arang Sekam Dan Cocopeat Terhadap Tanaman Selada (Lactuca sativa L.)
Abstract
Lettuce (Lactuca sativa L.) is a horticultural commodity with promising commercial prospects due to its short harvest period, wide market, and stable prices. BPS data shows that the demand for lettuce continues to rise, surpassing market supply. Nutritional support, particularly through AB Mix, plays a crucial role in enhancing lettuce production. AB Mix contains essential nutrients that promote optimal growth and development in lettuce. This study aims to identify the best AB Mix concentration for lettuce grown on a mixture of roasted husk and cocopeat. The research used a non-factorial Randomized Group Design with five treatments: A (750 ppm AB Mix), B (1,250 ppm), C (1,500 ppm), D (1,750 ppm), and E (2,000 ppm), each repeated five times, totaling 25 treatment units. Data were analyzed using ANOVA and further tested with the 5% DMRT test. The results showed significant differences in plant height, leaf length, leaf width, crown width, root volume, wet weight, and dry weight across treatments. The optimal concentration for the efficient growth of lettuce was found to be 1,500 ppm.
Downloads
References
Ainina, N. A. dan N. Aini. 2018. Konsentrasi Nutrisi AB mix dan Media Tanam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Selada (Lactuca sativa L. var. crispa) Hidroponik Substrat. Jurnal Produksi Tanaman. 6(8): 1684-1693
Anjeliza, Rispa Yeusy dkk. 2013. Pertumbuhan dan Produksi Tanaman Sawi Hijau Pada Berbagai Desain Hidroponik. Jurusan Biologi Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam, Fakultas Pertanian Universitas Hasanuddin. Makassar.
Ariananda, Beben, Tri Nopsagiarti, and Mashadi Mashadi. 2020. Pengaruh pemberian berbagai konsentrasi larutan nutrisi AB mix terhadap pertumbuhan dan produksi selada (Lactuca sativa L.) hidroponik sistem floating. Green Swarnadwipa: Jurnal Pengembangan Ilmu Pertanian 9.2 : 185-195.
Dalimoenthe, S. L. 2013. Pengaruh media tanam organik terhadap pertumbuhan dan perakaran pada fase awal benih teh di pembibitan. Jurnal Penelitian Teh dan Kina, 16(1), 1-11.
Furoidah, N dan E. S. Wahyuni. 2017. Peningkatan Hasil Sayuran Lokal Kabupaten Lumajang Di Lahan Tebatas. AGRI-TEK. 17(2): 7-20.
http://repository.ub.ac.id/id/eprint/12344/1/TIWI%20FITRIANSAH.pdf
Haryanto, E. Tina, S, dan Estu, R. 1995. Sawi dan Selada. Penebar Swadaya. Jakarta.
Irawan, A., and Hanif Nurul Hidayah. 2014. Kesesuaian penggunaan Cocopeat sebagai media sapih pada politube dalam pembibitan cempaka (Magnolia elegans (Blume.) H. Keng). Jurnal Wasian 1.2 : 73-76.
Mahmud, U, A. 2017. Pengaruh Formulasi Nutrisi Dan Media Tanam Terhadap Pertumbuhan Dan Hasil Selada (Lactuca sativa L) Sistem Hidroponik. Update Test thesis, Universitas Muria Kudus.
Oktariana. dan E. Budi. 2010. Responsibilitas Pertumbuhan dan Hasil Selada (Lactuca sativa) secara Hidroponik terhadap Konsentrasi dan Frekuensi Larutan Nutrisi. Jurnal Agritop Ilmu-ilmu Pertanian. 1(2): 125-132.
Syafputri, D. W. dan N. Aini. 2018. Pengaruh Naungan dan Konsentrasi utrisi terhadap Pertumbuhan dan Hasil Selada Merah (Lactuca sativa L.) Pada Sistem Hidroponik Substrat. Jurnal Produksi Tanaman. 6(10): 588-2594.
Umar, U.F., Akhmadi, Y.N., dan Sanyoto. 2016. Mengenal, Membuat dan Menggunakan Larutan Nutrisi. In Jago Menanam Hidroponik Untuk Pemula (pp. 41-45). Jakarta. PT.Agro Media Pustaka.

Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Journal of Agronomy Science

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.