Performa, bobot karkas, dan lemak abdominal ayam broiler yang diberi dedak fermentasi menggunakan ragi tape (Saccharomyces cerevisiae)

Authors

  • Sri Utami
  • Emy Saelan Universitas Khaerun

DOI:

https://doi.org/10.31949/agrivet.v11i2.7214

Abstract

This study aimed to determine the growth of the carcass weight and abdominal fat of broiler fed fermented rice bran using tape yeast (Saccharomyces cerevisiae). This study was carried out in the poultry production shed of the Animal Husbandry Study Program, Faculty of Agriculture, University of Khairun, located in Fitu Village, South Ternate City. One hundred of DOC broiler which consisted of using a Completely Randomized Design (CRD) which concicted of 5 treatments and 4 replications, namely R0 = basal feed (control), R1 90% basal feed + 10% fermented rice bran, R2 = 80% Basal feed + 20% fermented rice bran, R3 = 70% basal feed +30% fermented rice bran, R4 = 60% basal feed + 40% fermented rice bran. The variables observed included ration consumption, body weight gain, carccas weight and abdominal fat. The results showed that the administration of fermented bran using tape yeast (Saccharomyces cerevisiae) showed no significant difference to feed consumption (P>0.05), but body weight gain, feed conversion showed, carcass weight and abdominal fet significant differences (P<0.05). The results of the study can be concluded that giving up to 20% fermented bran can increase the growth of broiler chickens.

Keywords:

Yeast tape, bran, fermentation, carcass, abdominan fat, broiler chickens

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahmad, R. Z. 2005. Pemanfaatan Khamir Saccharomycescerevisiae untuk Ternak.Wartazoa 15 (1):49-55

Ashayerizadeh, A., B. Dastar, M. S. Shargh, M. Sadeghi, S. Zerehdaran. 2017. Fermented rapeseed meal is effective in controlling Salmonella enteric serovar Typhimurium infection and improving growth performance in broiler chicks. Vet. Microbiol. 201. 93–102

Anggoro, L., Wahyuni, H. I., & Widiastuti, E. 2019. Pengaruh Pemberian Kulit Pisang Fermentasi dengan Chrysonilia Crassa dan Bacillus Subtilis terhadap Bobot Relatif Organ Pencernaan Ayam Broiler Doctoral dissertation, Faculty Of Animal And Agricultural Sciences.

Enga, Rambu Enga, Sabarta Sembiring dan I Made Suaba Aryanta. 2015. Pengaruh lama fermentasi dengan Saccharomyces cerevisiae terhadap kandungan asam amaino dan kecernaan energi tepung biji asam sangria sebagai pakan suplemen induk babi bunting. Jurnal Nukleus Peternakan (Juni 2015), Volume 2, No. 1:23-31.

Gaspersz, V. 1995. Teknis Analisis Dalam Penelitian Percobaan Jilid I. Penerbit Tarsito Bandung. Hal. 62-111 Gaspersz, V. 1995. Teknis Analisis Dalam Penelitian Percobaan Jilid I. Penerbit Tarsito Bandung. Hal. 62-111.

Herlina, B., Novita, R., & Karyono, T. 2015. Pengaruh Jenis dan Waktu Pemberian Ransum terhadap Performans Pertumbuhan dan Produksi Ayam Broiler. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 10(2), 107-113

Hanafi, N.D. Tafsi, M, Sitindaon, S.H. Sadeli, A, Simanungkalit, K. 2022. Pengaruh Penggunaan Bungkil Inti Sawit Taraf 40% dalam Ransum terhadap Bobot Potong, Karkas, Potongan Komersil Karkas dan KualitasDaging Ayam SenSi-1 Agrinak. Jurnal Agripet. Vol. 22(1) : 62-71.

Hubulo,C., Saleh, E. J., & Djunu, S. S. (2022). Uji Performa Ayam Kampung Unggul Balitnak Menggunakan Formula Pakan Lumpur Sawit Terfermentasi. Jambura Journal of Animal Science, 4(2), 133–139

Mide, M.Z. 2007. Konversi Ransum dan Income Over Feed and Chick Cost Broiler yang Diberikan Ransum Mengandung Berbagai Level Tepung Rimpang Temulawak (Curcumin Xanthorrhiza Roxb). Buletin Nutrisi dan Makanan Ternak.6(2): 21-26

Mursye N. Regar, Youdhie H.S. Kowel dan Merci R. Waani. 2019. Persentase Karkas dan Lemak Abdomen Broiler yang diberi Pakan Kombinasi Herbal dengan Mineral Zink. Jurnal Zootec. Vol.39. No. 2: 505-510.

Mahardika, N. S., Savitri, D. A., & Rusdianto, A. S. (2019). Pembuatan Pakan Ternak Fermentasi dan Penerapan Zero Waste Sebagai Upaya Pemberdayaan Peternak Ayam Broiler di Kabupaten Bondowoso. UNEJ e-Proceeding.

Soeharsono. 2010. Probiotik. Basis Ilmiah, Aplikasi, dan Aspek Praktis. Widya Padjadjaran. Bandung

Sio, A. K., Nahak, O. R., & Dethan, A. A. 2016. Perbandingan Penggunaan Dua Jenis Ransum terhadap Pertambahan Bobot Badan Harian (PBBH), Konsumsi Ransum dan Konversi Ransum Ayam Broiler. Jurnal Of Animal Science (JAS) 1(1), 1-3.

Saelan, E, Sulasmi, Utami, S, dan Salim, A. Performa Ayam Kampung Unggul Balitnak (KUB) dengan Penambahan Dedak Fermentasi dalam Ransum. Agrivet. Jurnal Ilmu Pertanian dan Peternakan. Vol.11. No.01. Hal. 7-12.

Wahono, S. Krido, Damayanti,E., Rosyid,V. T dan Sadyastuti, E. I. 2011. Laju Pertumbuhan Saccharomyces Cerevisiae Pada Proses Fermentasi Pembentukan Bioethanol Dari Biji Sorgum (Sorghum bicolor L.). Seminar Rekayasa Kimia dan Proses. Jurusan Teknik Kimia. Fakultas Teknik Universitas Diponegoro, Semarang. ISSN: 1411-4216

Wibawa A.A.P., Wirawan I W., dan Partama I. B. G. 2015. Peningkatan Nilai Nutrisi Dedak Padi Sebagai Pakan Itik Melalui Biofermentasi dengan Khamir. Majalah Ilmiah Peternakan. Vol. 18 No.1. Hal. 11-16

Wulandari, W., Santi, S., & Mahmud, A. T. B. A. (2021). Analisis Kandungan Nutrisi Pakan Ternak Fermentasi Berbahan Dasar Daun Jati (Tektona grandis) dengan Lama Fermentasi yang Berbeda. Agrovital: Jurnal Ilmu Pertanian, 6(2), 70-74.

Downloads

Abstract Views : 328
Downloads Count: 391

Published

2023-12-07

How to Cite

Sri Utami, & Emy Saelan. (2023). Performa, bobot karkas, dan lemak abdominal ayam broiler yang diberi dedak fermentasi menggunakan ragi tape (Saccharomyces cerevisiae). Agrivet : Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian Dan Peternakan (Journal of Agricultural Sciences and Veteriner), 11(2), 194–199. https://doi.org/10.31949/agrivet.v11i2.7214

Issue

Section

Articles