Efektifitas Ekstrak Daun Beluntas (Pluchea indica L) Terhadap Kualitas Karkas Ayam Broiler
DOI:
https://doi.org/10.31949/agrivet.v12i1.9917Abstract
The effect of adding beluntas leaves to drinking water on feed consumption, feed utilization, live weight gain and mortality in broiler chickens. Research using the Completely Randomized Design (CRD) method with 5 treatments and 5 replications. P0 without treatment, then the addition of beluntas leaf extract P1 = 4%, P2 = 6%, P3 = 8%, and P4 = 10%. Research data were analyzed using analysis of variance (ANOVA), if there is a significant difference followed by DMRT test at 5% level. The results showed that the provision of beluntas leaves had no significant effect on body weight, carcass percentage and abdominal fat (ANOVA).
Keywords:
Broiler chickens, carcass, Slaughtering Weight, beluntas leafDownloads
References
Faria N, Iriyanti N, Susanti E. 2019. Effects of Fermeherbafit Encapsulation in Broiler Chickens Feed on Weight and Percentage Organs Acessories. 1(3):241–251.
Hidayat Z, Yolanda K. 2018. Performa Bobot Badan Akhir , Bobot Karkas serta Persentase Karkas Ayam Merawang pada Keturunan dan Jenis Kelamin yang Berbeda Final Body Weight Performance , Weight and Percentage of Carcass of Merawang Chicken in Different Filial and Gender. 16(2846):69–73.
Indrawan PM, Suwitari NKE, Suariani L. 2021. Pengaruh Pemberian Lisin Dan Metionin Dalam Ransum Terhadap Penampilan Ayam Kampung. Gema Agro [Internet]. 26(1):27–32. http://dx.doi.org/10.22225/ga.26.1.3280.27-32.
Lutfiaji Syaefullah B, Herawati M, Putu Vidia Tiara Timur N, Eko Bachtiar E, Maulana F. 2019. INCOME OVER FEED COST PADA AYAM KAMPUNG YANG DIBERI NANOENKAPSULASI MINYAK BUAH MERAH (Pandanus conoideus) VIA WATER INTAKE. J Trit [Internet]. 10(2):54–61. https://jurnal.polbangtanmanokwari.ac.id/index.php/jt/article/view/49
Mangais G, Najoan M, Bagau B, Rahasia CA. 2015. PERSENTASE KARKAS DAN LEMAK ABDOMEN BROILER YANG MENGGUNAKAN DAUN MURBEI (Morus alba) SEGAR SEBAGAI PENGGANTI SEBAGIAN RANSUM BASAL. Zootec. 35(2):77. https://doi.org/10.35792/zot.36.1.2016.9550
Manullang JR, Parinding G. 2023. Pemanfaatan Nanopartikel Bawang Tiwai (Eleutherine amaricana Merr) sebagai Campuran Pakan Terhadap Kualitas Karkas Ayam Pedaging. J Ilm Peternak Terpadu. 11(3):229–240. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.23960/jipt.
Massolo R, Mujnisa A, Agustina L. 2016. Persentase karkas dan lemak abdominal broiler yang diberi probiotik inulin umbi bunga dahlia (Dahlia variabillis). Bul Nutr dan Makanan. 12(2):50–58.
Nurhalimah H, Wijayanti N, Widyaningsih TD. 2015. Efek Antidiare Ekstrak Daun Beluntas pada Mencit-Nurhalimah, dkk. J Pangan dan Agroindustri. 3(3):1083–1094.
Pahlevi R, Hafid H, Indi A. 2018. BOBOT AKHIR PERSENTASE KARKAS DAN LEMAK ABDOMINAL AYAM BROILER DENGAN PEMBERIAN EKSTRAK DAUN SIRIH (Piper betle L.) DALAM AIR MINUM. J Ilmu dan Teknol Peternak Trop. 2(3):1. https://doi.org/10.33772/jitro.v2i3.3801
Putra TG. 2017. Pengaruh Penambahan Tepung Daun Pepaya (Carica papaya Linn) Dalam Pakan Terhadap Bobot Badan Akhir, Bobot Karkas dan Peersentase Karkas Ayam Broiler. J Fapertanak. 2(2):58–64.
Rusli R, Hidayat MN, Rusny R, Suarda A, Syam J, Astati A. 2019. Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super yang Diberikan Ransum mengandung Tepung Pistia stratiotes. J Ilmu dan Ind Peternak (Journal Anim Husb Sci Ind. 5(2):66. https://doi.org/10.24252/jiip.v5i2.11883
Salam S, Fatahilah A, Sunarti D, Isroli I. 2017. Berat Karkas dan Lemak Abdominal Ayam Broiler yang diberi Tepung Jintan Hitam (Nigella sativa) dalam Ransum selama Musim Panas. Sains Peternak. 11(2):84. https://doi.org/10.20961/sainspet.v11i2.4844
Sari S, Hafid H, Tasse AM. 2016. Kajian Produksi Karkas Dan Non Karkas Ayam Kampung Dengan Pemberian Ransum Komersial Tersubstitusi Tepung Kulit Biji Kedelai. J Ilmu dan Teknol Peternak Trop. 3(3):67. https://doi.org/10.33772/jitro.v3i3.2571
Syafitri YE, Yunianto VD, Suthama N. 2015. PEMBERIAN EKSTRAK DAUN BELUNTAS (Pluchea indica Less) DAN KLORIN TERHADAP MASSA KALSIUM DAN MASSA PROTEIN DAGING PADA AYAM BROILER. Anim Agric J [Internet]. 4(1):155–164. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj
Triyanto, Yunianto V., Sukamto B. 2014. Pengaruh Penggunaan Ekstrak Daun Beluntas Sebagai Pengganti Klorin Terhadap Kecernaan Bahan Organik Dan Retensi Nitrogen Ayam Broiler. Anim Agric J. 3(2):341–352.
Faria N, Iriyanti N, Susanti E. 2019. Effects of Fermeherbafit Encapsulation in Broiler Chickens Feed on Weight and Percentage Organs Acessories. 1(3):241–251.
Hidayat Z, Yolanda K. 2018. Performa Bobot Badan Akhir , Bobot Karkas serta Persentase Karkas Ayam Merawang pada Keturunan dan Jenis Kelamin yang Berbeda Final Body Weight Performance , Weight and Percentage of Carcass of Merawang Chicken in Different Filial and Gender. 16(2846):69–73.
Indrawan PM, Suwitari NKE, Suariani L. 2021. Pengaruh Pemberian Lisin Dan Metionin Dalam Ransum Terhadap Penampilan Ayam Kampung. Gema Agro [Internet]. 26(1):27–32. http://dx.doi.org/10.22225/ga.26.1.3280.27-32.
Lutfiaji Syaefullah B, Herawati M, Putu Vidia Tiara Timur N, Eko Bachtiar E, Maulana F. 2019. INCOME OVER FEED COST PADA AYAM KAMPUNG YANG DIBERI NANOENKAPSULASI MINYAK BUAH MERAH (Pandanus conoideus) VIA WATER INTAKE. J Trit [Internet]. 10(2):54–61. https://jurnal.polbangtanmanokwari.ac.id/index.php/jt/article/view/49
Mangais G, Najoan M, Bagau B, Rahasia CA. 2015. PERSENTASE KARKAS DAN LEMAK ABDOMEN BROILER YANG MENGGUNAKAN DAUN MURBEI (Morus alba) SEGAR SEBAGAI PENGGANTI SEBAGIAN RANSUM BASAL. Zootec. 35(2):77. https://doi.org/10.35792/zot.36.1.2016.9550
Manullang JR, Parinding G. 2023. Pemanfaatan Nanopartikel Bawang Tiwai (Eleutherine amaricana Merr) sebagai Campuran Pakan Terhadap Kualitas Karkas Ayam Pedaging. J Ilm Peternak Terpadu. 11(3):229–240. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.23960/jipt.
Massolo R, Mujnisa A, Agustina L. 2016. Persentase karkas dan lemak abdominal broiler yang diberi probiotik inulin umbi bunga dahlia (Dahlia variabillis). Bul Nutr dan Makanan. 12(2):50–58.
Nurhalimah H, Wijayanti N, Widyaningsih TD. 2015. Efek Antidiare Ekstrak Daun Beluntas pada Mencit-Nurhalimah, dkk. J Pangan dan Agroindustri. 3(3):1083–1094.
Pahlevi R, Hafid H, Indi A. 2018. BOBOT AKHIR PERSENTASE KARKAS DAN LEMAK ABDOMINAL AYAM BROILER DENGAN PEMBERIAN EKSTRAK DAUN SIRIH (Piper betle L.) DALAM AIR MINUM. J Ilmu dan Teknol Peternak Trop. 2(3):1. https://doi.org/10.33772/jitro.v2i3.3801
Putra TG. 2017. Pengaruh Penambahan Tepung Daun Pepaya (Carica papaya Linn) Dalam Pakan Terhadap Bobot Badan Akhir, Bobot Karkas dan Peersentase Karkas Ayam Broiler. J Fapertanak. 2(2):58–64.
Rusli R, Hidayat MN, Rusny R, Suarda A, Syam J, Astati A. 2019. Konsumsi Ransum, Pertambahan Bobot Badan dan Konversi Ransum Ayam Kampung Super yang Diberikan Ransum mengandung Tepung Pistia stratiotes. J Ilmu dan Ind Peternak (Journal Anim Husb Sci Ind. 5(2):66. https://doi.org/10.24252/jiip.v5i2.11883
Salam S, Fatahilah A, Sunarti D, Isroli I. 2017. Berat Karkas dan Lemak Abdominal Ayam Broiler yang diberi Tepung Jintan Hitam (Nigella sativa) dalam Ransum selama Musim Panas. Sains Peternak. 11(2):84. https://doi.org/10.20961/sainspet.v11i2.4844
Sari S, Hafid H, Tasse AM. 2016. Kajian Produksi Karkas Dan Non Karkas Ayam Kampung Dengan Pemberian Ransum Komersial Tersubstitusi Tepung Kulit Biji Kedelai. J Ilmu dan Teknol Peternak Trop. 3(3):67. https://doi.org/10.33772/jitro.v3i3.2571
Syafitri YE, Yunianto VD, Suthama N. 2015. PEMBERIAN EKSTRAK DAUN BELUNTAS (Pluchea indica Less) DAN KLORIN TERHADAP MASSA KALSIUM DAN MASSA PROTEIN DAGING PADA AYAM BROILER. Anim Agric J [Internet]. 4(1):155–164. http://ejournal-s1.undip.ac.id/index.php/aaj
Triyanto, Yunianto V., Sukamto B. 2014. Pengaruh Penggunaan Ekstrak Daun Beluntas Sebagai Pengganti Klorin Terhadap Kecernaan Bahan Organik Dan Retensi Nitrogen Ayam Broiler. Anim Agric J. 3(2):341–352.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Julinda Romauli Manullang, Arie Saputra, Servis Simanjuntak

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
An author who publishes in the Jurnal Agrivet agrees to the following terms:
- Author retains the copyright and grants the journal the right of first publication of the work simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 License that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal
- The author is able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book) with the acknowledgment of its initial publication in this journal.
- The author is permitted and encouraged to post his/her work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of the published work